Priča o haskijuČarobnjakLinkoviPre svega  
Logo
SibirskiHaski.rdgr.net
Odgajivačnica Sibirskih Haskija
Jezik:
Pre svega
Branislav Radojcic sa psima (Britom i Atinom)

Imati psa nije pravo, niti privilegija. To je obaveza!
Ta životinja zavisi od Vas. Vi ste ti koji treba da joj obezbede minimalno hranu i krov nad glavom. Premda zaslužuje puno više. Ako hoćete da u svoj život uvedete psa, prvo dobro razmislite o obavezama koje sa njim dolaze.
Ako već imate psa i ovo čitate iz čiste radoznalosti ili bilo kod drugog razloga, bar malo razmislite da li u potpunosti ispunjavate Vaše obaveze prema toj životinji.

Prepoznaje obavezu

Kupovina psa nije nešto u šta se treba upustiti olako. Imati psa je dugoročna kako emotivna tako i finansijska obaveza. Pre nego što se odlučite za tako nešto iskreno procenite da li je Vaš dom pravo mesto za psa.

Razmislite o zrelijem psu

Kučići nisu za svakoga. Zahtevaju puno pažnje i vremena kojeg možda Vi nemate. Zreliji pas bi se možda bolje uklopio u Vaš život.

Pripremite se

Pre nego što novi član porodice stigne u Vaš dom, obavite neophodne pripreme. Obezbedite mu hranu, ogrlicu, povodac, neku igračkicu, mesto za spavanje i sve ostale neophodne stvarčice.

Napravite raspored

Odredite ko će od ukućana biti odgovoran za hranjenje, vodu, šetnju i koje vreme Vam najviše odgovara za šta od ovoga. Možda čak da zapišete to i postavite na vidljivo mesto da Vas podseća.

Prilagodite svoj dom

Lomljive i osetljive stvari možda bolje za prvo vreme premestite na više delove polica. Električne kablove i utičnice zaštitite od radoznalih šapa i njuške. Blokirajte psu pristup onim delovima kuće ili stana gde ne želite da zalazi. Takodje se raspitajte šta od Vašeg ukrasnog i drugog bilja iz baste može biti otrovno za psa.

Zaštitite svog psa

Proverite svoju ogradu i osigurajte sva njena ranjiva mesta. Vrlo je važno da zaštitite svoje kuče kako od njegovog izlaska na ulicu tako i od ulaska drugih pasa i ostalih životinja koje bi mogle da ga povrede.

Dozvolite mu da se prilagodi

Dajte svom psu vremena da se prilagodi novom životu. Kada promeni svoju okolinu pas će se osećati nesigurno i biće uplašen. Nedostajaće mu majka, braća i sestre. Pokažite mu da nema čega da se plaši. Pokažite mu da ste mu prijatelj i dozvolite mu da polako istraži svoj novi dom i da se prilagodi.

Uspostavite kućni red

Od samog početka učite Vašeg psa lepom ponašanju. Ako mu nešto dozvolite danas, misliće da mu je to dozvoljeno uvek. Bitno je da se i svi ostali ukućani pridržavaju istih pravila i dozvoljavaju tj. brane psu iste stvari.

Trenirajte svog psa

Ne dozvolite da se Vaš ljubimac ulenji. Redovno ga šetajte i igrajte se sa njim. To će mu ujedno biti i trening i zabava.

Vodite psa kog veterinara

Zakažite Vašem psu redovne preglede kod veterinara. Redovni pregledi su veoma značajni. Nemojte čekati posledni momenat da se obratite veterinaru.

Budite prijatelj

Na kraju, ali ni u kom slučaju najmanje bitno, budite prijatelj svom psu i nemojte se stideti da mu pokazete svoju ljubav.