Priča o haskijuČarobnjakLinkoviPre svega  
Logo
SibirskiHaski.rdgr.net
Odgajivačnica Sibirskih Haskija
Jezik:
Priča o haskiju

Pleme Koriak

Rasa Sibirski Haski smatra se jednom od najstarijih rasa pasa na svetu. Veoma je rasprostranjeno mišljenje da rasa potiče od istočnosibirskog plemena Čukči, iako postoje dokazi da su pse ove rase imala i plemena Koriak i Kamčadal sa Kamčatke.
DNK analize takođje potvrđuju da rasa Sibirski Haski spada u grupu od 14 drevnih rasa.

U vreme zlatne groznice, tačnije 1908. godine prvi haskiji dospevaju na tlo Aljaske. Manji, brži i izdržljiviji od ostalih pasa, haski vrlo brzo počinje da dominira kao radni (vučni) pas i počinje da se intenzivno uvozi.

Kada su trke pasa već uzele maha, norvežanin Leonhard Sepala na predlog svog poslodavca počinje da trenira grupu ženki i kučića haskija za trku "All-Alaska Sweepstakes" 1914. godine. Posle lošeg starta 1914. godine već sledeće godine Sepala počinje da dominira stazama.


Spomenik Baltu u Centralnom parku, Nju Jork

1925. godine u gradu Nom zavladala je epidemija difterije, a lek se nalazio 1085 km daleko. U toj trci za lek, od 20 etapa u kojoj je učestvovalo 20 timova i oko 150 pasa, proslavila su se 2 haskija: Togo i Balto.

Leonhard Sepala sa svojim psima, predvođenim Togom, presao je najveći deo puta (146 km).

Gunar Kasen sa svojim timom pasa, na čelu sa Baltom, uradio je puno više od onoga što se od njega očekivalo (prešao je 85 km).

Zahvaljujući Baltu, čiji se spomenik i danas nalazi u Nju Jorku (u Centralnom parku) spaseno je stanovništvo ovog malog Aljaskog grada.

Sledećih godina počinje manija za trkama psima, naročito na teritoriji Nove Engleske.


UConn Huskies

Northeastern Huskies

Danas 2 sportska univerzitetska tima u Americi nose ime haskija: Univerzitet Coneticata ("UConn Huskies") i Nortistrn univerzitet ("Northeastern Huskies").

1930. godine rasa Sibirski Haski zvanično je priznata od strane Američkog kluba odgajivača.

Tek 1939. godine rasa je priznata i od strane Kanadskog kluba odgajivača.

Ekspanzija haskija kao kućnih ljubimaca počela je tek kada su neke slavne ličnosti viđene kako šetaju svoje sibirske haskije (Marlon Brando, Stefan Dion,...).

Sibirski haski danas je veoma rasprostranjen kao kućni ljubimac, naročito zbog svoje blage naravi prema deci.


Igrani film: "Eight Below"

Animirani film: "Balto"

Mnošto igranih i animiranih filmova, stripova, knjiga pa i video igara kao junake ima haskije.
(Na primer: "Balto", "Balto 2: Wolf Quest", "Balto 3: Wings of Change", "Transformers", "Teenage Mutants Ninja Turtles II: The Secret Of The Ooze", "Poke'mon", "North of the Yukon", "Road Rovers", "Snow Dogs", "Due South", "Eight Below", "Krypto the Superdog", "Samurai Shodown", "Charmed: Look Who's Barking", "The Simpsons Movie", "The Sixth Sense", "Dead to Rights", "Old Yeller", "Iron Will", "Nickelodeon: 100 Deeds for Eddie McDowd", "The Lost Boys", "Nikki, Wild Dog Of The North",...)