Priča o haskijuČarobnjakLinkoviPre svega  
Logo
SibirskiHaski.rdgr.net
Odgajivačnica Sibirskih Haskija
Jezik:
Blog članak :: Moon se vraća kući
Moon se vraća kući
 

Pojava da se izgubljen pas vrati kući nije retka u istoriji, ali koliko ste često čuli da pas pređe put od 77 milja (124 km) da bi se vratio kući?!

Kako piše ''The Ely Times'', ženka Sibirskog Haskija Moon, stara godinu dana i devet meseci, prešla je put od 77 milja preko pustinje, reke White River i planine Ward Mountain da bi se vratila svom vlasniku Dagu Dešil kući, u gradić Ely.
Dag Dešil (Doug Deshiell) je poveo svoja 3 psa sa njim na vikend u Tonopah, 6. Aprila. Kada se zaustavio u kotlini Railroad Valley, karika na povodcu je pukla i Moon je pošla malo da se istrči. Posle par sati traganja za njom odlučio je da potraži pomoć od plemeske policije Šošona, jer je poslednji put kad ju je video Moon trčala u pravcu Šošonskog rezarvata Duckwater. Pošto sva njihova pretraga nije urodila plodom, Dag je rešio da odustane i vrati se kući. Kako kaže, tada se nije nadao da će ikada više videti Moon.

Međutim, već u ponedeljak (14. Aprila) ujutru Dag se prijatno iznenadio kada je pozvan sa veterinarske klinike White Pine.
Naime izvesni Alvin Molea pronašao je Moon u nedelju kako luta ulicom Aultman. Odveo ju je svojoj kući, nahranio i pružio joj prenoćište, a u ponedeljak ujutro pozvao je doktora Toma Sander iz veterinarske klinike White Pine, jer je Moon nosila privezak ove klinike na oglici.

Za samo sedam dana Moon je prešla 77 milja i pronašla put do kuće. Ako se izuzme smrad tvora kojeg je negde uz put jurila pa ju je poprskao, Moon je stigla kući bez ijedne ogrebotine.
Predpostavlja se da je Moon tih sedam dana preživela hraneći se zečevima koje je sama lovila na putu ka kući.

Dag je izjavio da se nije ni nadao da će više ikada videti Moon. Mislio je da je ili mrtva, podivljala i ostala u divljini ili da ju je neko pronašao i zadržao.
Još je dodao da je i ranije imao problema sa njenim trčanjem i bežanjem, ali da se ona uvek sama vraćala kući.


 
Gordan Radojčić
2008-05-14